Puerto Rico Will Host the 55th Edition of the USA Grand Chapitre, Chaîne des Rôtisseurs

Photos supplied / Fotos suministradas

In recent years, the number of cooking fans, or foodies, has grown to legendary numbers thanks to the advent of culinary-oriented television (such as the Food Network) and to the creativity of a today’s chefs. 

Gourmet food and drink enthusiasts will come to Puerto Rico Oct. 28 to Nov. 1 to attend the 55th edition of the USA Grand Chapitre, an annual event for the U.S. and Caribbean region sponsored by the Chaîne des Rôtisseurs, the world’s largest and oldest international gastronomic organization.

The Chaîne was founded in France in 1248 to bring together culinary professionals and diners who appreciate top-tier cuisine. Today, the organization has professional and food-enthusiast members in more than 90 countries. Its professional members work at more than 2,200 restaurants around the world and some have earned distinctions such as France’s Meilleurs and Michelin’s Stars.

In the U.S., there are some 130 chapters that host a variety of culinary events catering to the interests of their respective members. Puerto Rico—which has three local chapters (Mayagüez, San Juan, and Ponce)—is part of the Caribbean region along with Bahamas, Grand Cayman, Jamaica, St. Lucia, and the U.S. and British Virgin Islands. Puerto Rico’s local chapters are known for hosting varied and innovative dinners where renowned area chefs put  together a unique dining experience.

The organization created the Chaîne Foundation, which provides scholarships for students of the culinary and wine arts. Every year, it sponsors local and national competitions for young chefs and sommeliers that attract participants from around the world. The local culinary school that will receive scholarships and other tools to enhance their  gastronomic offering will be announced during the Chapitre in Puerto Rico. The Chaîne Foundation will also contribute $5,000 to the Puerto Rico Food Bank.

More than 500 members and their families are expected to arrive in Puerto Rico from all corners of the world during the 55th edition of the USA Grand Chapitre. This is the first time a USA Grand Chapitre will be held outside the continental U.S. The event will draw on the rhythm, spices, and distilled spirits typical of Caribbean cuisine—enriched by international methods, techniques, and flavors.

The Caribe Hilton Hotel is the host venue but there are reservations already confirmed at five additional hotels. During the scheduled events, guests will sample the best local foods and drinks and also visit more than 20 local restaurants and many tourism attractions. Other local products such as coffee, rum, and candies will also be showcased.

For more information and tickets, please contact Ana María Santiago at 787-319- 1415 (email: amsantiago@dualdual.com) or Anect Rivas 787-667-6778 (email: arivas@dualdual.com).

Puerto Rico: sede de la 55.a edición del USA Grand Chapitre, Chaîne des Rôtisseurs

Con el advenimiento de los canales culinarios de televisión (particularmente el Food Network) y la creatividad de los nuevos chefs, en los últimos años ha surgido una gran legión de admiradores de la cocina o foodies. Los amantes del buen comer y beber tienen una cita obligatoria en Puerto Rico del 28 de octubre al 1 de noviembre, cuando se celebra en la isla la 55.a edición del USA GrandChapitre, el evento anual para la región de Estados Unidos y el Caribe de la Chaîne des Rôtisseurs, la organización de gastronomía internacional más grande y antigua del mundo.

La Chaîne fue fundada en Francia en el 1248 con el fin de unir a profesionales en las artes culinarias y comensales que apreciaban la gastronomía de alta categoría. Hoy día la organización cuenta con miembros profesionales y aficionados en más de 90 países. Los socios profesionales laboran en más de 2,200 restaurantes alrededor del mundo y algunos ostentan distinciones tales como Meilleurs de Francia y Estrellas de Michelin.

En Estados Unidos hay unos 130 capítulos que ofrecen una variedad de actividades culinarias para satisfacer los intereses de sus socios particulares. Puerto Rico, que a su vez tiene tres capítulos locales (Mayagüez, San Juan y Ponce), pertenece a la región Caribe junto a Bahamas, Gran Caimán, Jamaica, Sta. Lucia y las Islas Vírgenes Estado Unidenses \y británicas. Los tres capítulos de Puerto Rico se destacan por llevar a cabo variadas y novedosas cenas donde distinguidos chef locales preparan una experiencia gastronómica única.

La organización creó la Fundación Chaîne, que ofrece becas para el estudiante en áreas culinarias y vinícolas. Cada año patrocina competencias locales y nacionales de jóvenes chefs y sumilleress que atraen participantes de todo el orbe. Durante el Chapitre en Puerto Rico se anunciará la escuela culinaria local que obtendrá becas y otras herramientas para mejorar el ofrecimiento gastronómico. La Fundación Chaîne también aportará $5,000 al Banco de Alimentos (Food Bank) de Puerto Rico.

Durante la 55.a edición del USA Gran Chapitre se espera que lleguen a Puerto Rico más de 500 socios y familiares de todas partes del mundo. Es la primera vez que un USA Grand Chapitre se celebra fuera de los Estados Unidos continentales. El evento se inspirará en el ritmo, las especias y los licores destilados característicos de la cocina caribeña, enriquecidos por los métodos, técnicas y sabores internacionales.

La sede del evento es el hotel Caribe Hilton pero ya hay reservaciones confirmadas en cinco hoteles adicionales. Durante las actividades programadas los visitantes degustarán la mejor comida y bebida local con visitas a más 20 restaurantes locales y múltiples atractivos turísticos. También se promocionarán productos locales como el café, los rones y los dulces típicos.

Para más información y boletos comuníquese con Ana María Santiago al 787-319- 1415 (correo electrónico: amsantiago@dualdual.com) o con Anect Rivas al 787-667-6778 (correo electrónico: arivas@dualdual.com).

No hay comentarios:

Publicar un comentario