By Ayleen Anqueira. Photos by Ana Lluch. RestauranteToro Verde (787-867-7100)
In Puerto Rico, the Holiday season is a joyful, magical time that begins in November with Thanksgiving Day and ends in January with the San Sebastián Street Festival. On every corner of the island, amid the party atmosphere and noise, you will smell the distinctive aromas of the traditional Holiday delicacies that are an essential part of any celebration. Therefore, cast your diet regimen aside and delight in savoring our scrumptious dishes.
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Pasteles are a delicious legacy of our African heritage and are made using grated green bananas, yam or plantain, and tubers. This “dough” is then filled with cubes of pork or chicken seasoned with island spices, olives, peppers, and chickpeas. Each pastel is wrapped in a banana leaf, is tied with twine, boiled, taken out of its leaf wrapper, and served hot with rice or your favorite side dish.
The traditional and delicious lechón is something you simply can’t miss during the Holiday season. The pig is roasted for six hours on a bed of coal, a cooking technique that allows the skin to brown and turn into crunchy cuerito (cracklings).
Additional delicacies not to be missed include cuajito (stewed pig tripe), gandinga (pork liver stew), potato or macaroni salad, pickled green bananas, boiled green bananas with sweetbreads, chicken or pigeon pea asopao (hearty soup with rice), almojábanas (rice flour fritters), arroz con dulce (a ricebased dessert), majarete (rice flour and coconut milk dessert), local sweets, and pitorro (also known as ron caña or flavored moonshine), among others. Happy Holidays!
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Todos en Puerto Rico sienten marcado cariño por estos tradicionales pecaditos que, aunque se pueden conseguir durante todo el año, durante las Navidades tienen un sabor especial. Esta es la temporada para saborear un rico tembleque (postre a base de crema de coco, leche, maicena, sal, azúcar, vainilla y canela en polvo), coquito (bebida con leches de coco, evaporada y condensada, ron, vainilla y canela) y el sabroso lechón (cerdo asado) servido con arroz con gandules, morcilla (la tripa del lechón rellena de arroz mezclado con sangre y especias) y pasteles.
Los pasteles son un delicioso legado de nuestras raíces africanas y se confeccionan utilizando guineo verde, yautía o plátano y viandas ralladas. Esta masa se rellena con pedazos de cerdo o pollo sazonado con especias isleñas, aceitunas, pimientos y garbanzos. Cada pastel se envuelve en una hoja de guineo, se ata con un cordel, se hierve, se le quita la envoltura y se sirve caliente con arroz o con su acompañamiento predilecto.
El tradicional y delicioso lechón asado a la varita no puede faltar durante la temporada navideña. El lechón se asa por unas seis horas sobre un lecho de carbón, modo que permite dorar la piel hasta convertirse en el crujiente “cuerito”.
Otras delicias que no puede perderse incluyen el cuajito, gandinga, ensalada de papas o coditos, guineítos en escabeche, guineos con mollejas, asopao de pollo o gandules, almojábanas, arroz con dulce, majarete, dulces típicos y pitorro o “ron caña”, entre otras.
¡Feliz Navidad!
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