In recent years, the number of cooking fans, or foodies, has
grown to legendary numbers thanks to the advent of culinary-oriented television
(such as the Food Network) and to the creativity of a today’s chefs.
Gourmet
food and drink enthusiasts will come to Puerto Rico Oct. 28 to Nov. 1 to attend
the 55th edition of the USA Grand Chapitre, an annual event for the U.S. and
Caribbean region sponsored by the Chaîne des Rôtisseurs, the world’s largest
and oldest international gastronomic organization.
The Chaîne was founded in France in 1248 to bring together
culinary professionals and diners who appreciate top-tier cuisine. Today, the
organization has professional and food-enthusiast members in more than 90
countries. Its professional members work at more than 2,200 restaurants around
the world and some have earned distinctions such as France’s Meilleurs and
Michelin’s Stars.
In the U.S., there are some 130 chapters that host a variety
of culinary events catering to the interests of their respective members. Puerto
Rico—which has three local chapters (Mayagüez, San Juan, and Ponce)—is part of
the Caribbean region along with Bahamas, Grand Cayman, Jamaica, St. Lucia, and
the U.S. and British Virgin Islands. Puerto Rico’s local chapters are known for
hosting varied and innovative dinners where renowned area chefs put together a unique dining experience.
The organization created the Chaîne Foundation, which
provides scholarships for students of the culinary and wine arts. Every year,
it sponsors local and national competitions for young chefs and sommeliers that
attract participants from around the world. The local culinary school that will
receive scholarships and other tools to enhance their gastronomic offering will be announced during
the Chapitre in Puerto Rico. The Chaîne Foundation will also contribute $5,000
to the Puerto Rico Food Bank.
More than 500 members and their families are expected to
arrive in Puerto Rico from all corners of the world during the 55th edition of
the USA Grand Chapitre. This is the first time a USA Grand Chapitre will be
held outside the continental U.S. The event will draw on the rhythm, spices,
and distilled spirits typical of Caribbean cuisine—enriched by international
methods, techniques, and flavors.
The Caribe Hilton Hotel is the host venue but there are
reservations already confirmed at five additional hotels. During the scheduled
events, guests will sample the best local foods and drinks and also visit more
than 20 local restaurants and many tourism attractions. Other local products
such as coffee, rum, and candies will also be showcased.
For more information and tickets, please contact Ana María
Santiago at 787-319- 1415 (email: amsantiago@dualdual.com) or Anect Rivas
787-667-6778 (email: arivas@dualdual.com).
Puerto
Rico: sede de la 55.a edición del USA Grand Chapitre, Chaîne des Rôtisseurs
Con el
advenimiento de los canales culinarios de televisión (particularmente el Food
Network) y la creatividad de los nuevos chefs, en los últimos años ha surgido
una gran legión de admiradores de la cocina o foodies. Los amantes del buen
comer y beber tienen una cita obligatoria en Puerto Rico del 28 de octubre al 1
de noviembre, cuando se celebra en la isla la 55.a edición del USA GrandChapitre, el evento anual para la región de Estados Unidos y el Caribe de la
Chaîne des Rôtisseurs, la organización de gastronomía internacional más grande
y antigua del mundo.
La Chaîne
fue fundada en Francia en el 1248 con el fin de unir a profesionales en las
artes culinarias y comensales que apreciaban la gastronomía de alta categoría.
Hoy día la organización cuenta con miembros profesionales y aficionados en más
de 90 países. Los socios profesionales laboran en más de 2,200 restaurantes
alrededor del mundo y algunos ostentan distinciones tales como Meilleurs de
Francia y Estrellas de Michelin.
En Estados
Unidos hay unos 130 capítulos que ofrecen una variedad de actividades
culinarias para satisfacer los intereses de sus socios particulares. Puerto
Rico, que a su vez tiene tres capítulos locales (Mayagüez, San Juan y Ponce),
pertenece a la región Caribe junto a Bahamas, Gran Caimán, Jamaica, Sta. Lucia
y las Islas Vírgenes Estado Unidenses \y británicas. Los tres capítulos de
Puerto Rico se destacan por llevar a cabo variadas y novedosas cenas donde
distinguidos chef locales preparan una experiencia gastronómica única.
La
organización creó la Fundación Chaîne, que ofrece becas para el estudiante en
áreas culinarias y vinícolas. Cada año patrocina competencias locales y
nacionales de jóvenes chefs y sumilleress que atraen participantes de todo el
orbe. Durante el Chapitre en Puerto Rico se anunciará la escuela culinaria
local que obtendrá becas y otras herramientas para mejorar el ofrecimiento
gastronómico. La Fundación Chaîne también aportará $5,000 al Banco de Alimentos
(Food Bank) de Puerto Rico.
Durante la
55.a edición del USA Gran Chapitre se espera que lleguen a Puerto Rico más de
500 socios y familiares de todas partes del mundo. Es la primera vez que un USA
Grand Chapitre se celebra fuera de los Estados Unidos continentales. El evento
se inspirará en el ritmo, las especias y los licores destilados característicos
de la cocina caribeña, enriquecidos por los métodos, técnicas y sabores
internacionales.
La sede del
evento es el hotel Caribe Hilton pero ya hay reservaciones confirmadas en cinco
hoteles adicionales. Durante las actividades programadas los visitantes
degustarán la mejor comida y bebida local con visitas a más 20 restaurantes
locales y múltiples atractivos turísticos. También se promocionarán productos
locales como el café, los rones y los dulces típicos.
Para más
información y boletos comuníquese con Ana María Santiago al 787-319- 1415
(correo electrónico: amsantiago@dualdual.com) o con Anect Rivas al 787-667-6778
(correo electrónico: arivas@dualdual.com).
No hay comentarios:
Publicar un comentario